Zonnen mag

De tijd is weer gekomen dat we heerlijk van de zon kunnen genieten

Ja, ik zeg genieten, want de laatste tijd lijkt het wel alsof we bang voor de zon moeten zijn. Aan de ene kant is dat misschien ook wel zo, gezien de toenemende gevallen van huidkanker. Maar aan de andere kant, de zon is ook heel belangrijk voor onze lichaam en geest en daarom moeten we zeker ook genieten van de zon.

Zonnen mag

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat doet de zon voor ons?

In ons lichaam wordt vitamine D aangemaakt onder invloed van zonnestraling. Vitamine D is van belang voor de gezondheid van je lichaam, je immuunsysteem, skelet, gewrichten en is onder andere ook belangrijk voor je huid.
Als de zon schijnt geeft je dat een lekker gevoel, je bent vrolijk, mensen lachen in de zomer veel meer dan in de periode met somber weer. Met andere woorden mensen zijn een stuk gelukkiger als de zon schijnt en dat positieve gevoel is belangrijk voor je geest.


Wanneer maak je vitamine D aan?

Voor de vorming van vitamine D heb je de UV-A en UV-B straling nodig. In Nederland kunnen wij alleen vitamine D aanmaken tijdens de zomerperiode als de zon hoog aan de hemel staat en dan het beste in de middag tussen 12.00-15.00 uur.
Dat is even schrikken hè?
Altijd gehoord dat je tijdens deze uren het beste uit de zon gaat, omdat ie dan het gevaarlijkste is.


Beter niet “bakken” in de zon

Het is niet de bedoeling dat je iedere dag moet liggen bakken, maar in deze uurtjes kan je best een minuut of 10-15 in de zon zitten, tenzij je helemaal geen zonlicht kan verdragen, dan doe je natuurlijk een kortere tijd. Het is op te bouwen, want de vitamine D zorgt ook weer dat je de zon beter kan verdragen zonder te verbranden.

In de zon zitten tussen twaalf en drie uur??

Ja, tussen twaalf en drie uur bereiken de UV-A en de UV-B stralen in Nederland tijdens de zomer de aarde en is het mogelijk om vitamine D aan te maken. Hoe groter het huidoppervlak dat wordt blootgesteld aan de zon hoe meer vitamine D je lichaam kan aanmaken. Dus heeft het de voorkeur om met een groter huidoppervlak een korte periode de zon in te gaan, waardoor de kans op zonnebrand minder is.
Als je besluit om langer te blijven zonnen is het verstandig om regelmatig een gezonde zonnelotion met een UV-A en UV-B factor aan te brengen.


Een feit over de factor van een zonnelotion

Hoe hoger de beschermende factor van een zonneproduct, hoe kleiner de extra bescherming. Zie de grafiek hieronder.

grafiek zonfactoren

Factoren boven 20 bieden nauwelijks extra bescherming.

 

 

 

 

 

 

 

Een zonneproduct met een factor 2 vermindert de zonnestraling al met 50%.
Factor 4 met 75% en Factor 10 met 90%. Een verdubbeling tot Factor 20 leidt tot een reductie van 95%. Slechts 5% meer dan Factor 10. Een Factor 50 geeft 98% UV-vermindering, slechts 3% beter dan Factor 20.

Zo bereken je zelf het percentage vermindering van de UV-straling: (100 – (100/Factor)

Voorbeeld Factor 02 = (100 – (100/02))= 50% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 04 = (100 – (100/04))= 75% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 08 = (100 – (100/08))= 88% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 10 = (100 – (100/10))= 90% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 12 = (100 – (100/12))= 92% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 20 = (100 – (100/20))= 95% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 30 = (100 – (100/30))= 97% vermindering UV-straling
Voorbeeld Factor 50 = (100 – (100/50))= 98% vermindering UV-straling

Conclusie: met beschermingsfactoren tussen Factor 10 en 20 is de huid reeds zeer goed beschermd (wel regelmatig aanbrengen). Hogere factoren geven zo goed als geen extra bescherming meer, maar zijn wel duurder en bevatten hogere concentraties allergiserende chemische UV-filters of de gezonde en natuurlijke minerale filters als zinkoxide en titaniumdioxide.


Wat is een gezond zonbeschermingsproduct?

Een gezonde zonnelotion is er een:

  • met bescherming tegen UV-A én UV-B
  • met natuurlijke minerale filters als zinkoxide en titaniumdioxide
  • zonder belastende ingrediënten als parfum, conserveringsmiddelen en minerale olie
  • zonder ongezonde chemische UV filters deze kunnen zorgen voor een allergische reactie

Lotion met natuurlijke minerale filters

De lotions met  natuurlijke minerale filters zijn herkenbaar door de witte mineralen die licht reflecteren (waardoor je ook direct beschermt bent tegen UV straling). Dit product moet wel flink worden uitgesmeerd, want het kan een witte waas achterlaten als je dat niet doet. Voor sommigen van ons is dat ongemakkelijk of niet wenselijk. De beste keuze is in dat geval een alternatief met een chemisch UV filter.

Lotion met de meest verdraagzame chemisch UV filter

Een alternatief voor de lotions met minerale filter is een zonbeschermingsproduct met Octocrylene, een chemische UV filter die niet voorkomt in de lijstjes met vaak allergiserende UV-filters. Let wel op! Dit product dien je een half uur voor je zonnebad aan te brengen… Dus als je dit product gebruikt en je beseft dat je moet bijsmeren, omdat je voelt dat je huid gaat verbranden ben je eigenlijk te laat. Bijsmeren kan natuurlijk altijd, maar wel even wachten voor je verder gaat met zonnen.

Het zal je vast niet verbazen dat de zonbeschermingsproducten van Dr. Baumann  dit soort gezonde zonnelotions in het assortiment heeft. 🙂 🙂 🙂

Gezonde zonbescherming van Dr. Baumann

 

Ik kan mij voorstellen dat je misschien nog een aantal vragen hebt over zonnen, ik nodig je daarom uit om je vragen hieronder in het veld te stellen.

 

Met dank aan:
Dr. Baumann Cosmetics
LavieSage voedingssupplementen
Han van der Rhee schrijver van het boek Zonnen mag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*