Rosacea, wat helpt?

Heb jij rosacea?

 

rosaceaHeb jij een rode huid die regelmatig gloeiend en pijnlijk aanvoelt en soms ook met witte pukkeltjes of rode bultjes? Dan kan het zijn dat je last hebt van rosacea.

De roodheden ontstaan meestal op de wangen en neus, rode adertjes, soms ook op de kin en tussen de wenkbrauwen. Deze aandoening ervaren de meeste mensen  als zeer vervelend, vooral omdat je zomaar ineens rood kan opvlammen en je er niets aan kunt doen.


Hoe ontstaat rosacea?

Het ontstaan van rosacea is niet helemaal duidelijk, daar is nog te weinig onderzoek naar gedaan. Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid,  waardoor delen van de gezichtshuid rood opvlammen. Deze aandoening is niet te genezen maar meestal wel te kalmeren.

Rosacea kan verergeren door onderstaande:
Gekruide voeding en/of histaminerijke voeding
Hete soepen
Gebruik van alcohol
De afwisseling van warm en koud
Medicijngebruik
Huidverzorgingsproducten
Zonnen
Sporten
Sauna
Stress


Wat zou je aan rosacea kunnen doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen om de rosacea te verminderen/kalmeren:

  • Uitzoeken wat bij jou de rosacea triggert
  • Heb je de juiste verzorgingsproducten voor rosacea?
  • Probeer je huid gezond en sterk te maken in de rustige periodes
  • Gebruik een gezonde zonbescherming

Wat triggert bij jou de rosacea?

Om dat te kunnen achterhalen zou je eens kunnen kijken wat je zoal eet en drinkt gedurende de dag/week en kijk dan eens wanneer je huid rood opvlamt. Je kunt een eet-dagboek bijhouden waarin je ook schrijft wanneer je rosacea opvlamt, om te ontdekken of er  voedingsmiddelen/dranken zijn die je beter kan vermijden. Let ook even op in welke situatie je zit en dan bedoel ik de omgeving. Zat je in de zon, was het warm of juist koud?

Misschien is de rosacea heftiger als je naar de sauna gaat, aan het sporten bent, of is de rosacea een gevolg van het gebruik van je medicijnen. Ga op onderzoek uit, je komt vast iets tegen in je strijd tegen rosacea.


Zijn je huidverzorgingsproducten geschikt voor rosacea?

Er zijn een heleboel verzorgingsproducten op de markt die beweren dat ze speciaal zijn voor de gevoelige en rode huid. Maar is dat wel zo? Zijn ze echt geschikt voor jouw huid die zo gevoelig is?

Als ik zo’n product dan eens op de ingrediënten bekijk heb ik daar zo mijn gedachte over. Waarom zou je jouw gevoelige huid aan conserveringsmiddelen en parfum blootstellen? De gevoelige huid zou juist baat hebben bij een huidvriendelijk product en liefst ook vetvrij.

Mijn advies is dan ook, kijk eens op de verpakking van je verzorgingsproduct, zie je ingrediënten vermeld staan die hier ook tussen zitten? Te vermijden stoffen
Als je antwoord ja is, dan adviseer ik je eens verder te kijken naar andere producten die wel vriendelijk zijn voor je huid, zonder belastende stoffen.


Welke producten kan je het beste gebruiken als je rosacea opvlamt?

Als je bijna niets op je huid kan verdragen is het ook beter om helemaal niets te gebruiken. Helemaal niets doen, dat kan soms heel prettig zijn voor je huid.

Als je wel iets op je huid kan verdragen, dan raad ik je aan om huidvriendelijke producten te gebruiken zonder al teveel vetten. Een gel kan uitkomst bieden of een speciaal ampul  of masker om de huid te kalmeren. Je zult zien dat je huid ervan opknapt en rustiger wordt.

Dit heeft natuurlijk wel wat tijd nodig. Als je in een rustige periode zit kan je je huidverzorging wat uitbreiden, door bijvoorbeeld liposomen te gaan gebruiken. Dat zijn de momenten om je huid te voeden met vitamines en een klein beetje vetstoffen. Zo maak je geleidelijk je huid weerbaarder.


Gebruik een gezonde zonbescherming

Als je last hebt van rosacea is het goed om je huid te beschermen tegen de zon in het voorjaar en de zomer. Het beste kies je voor een zonnebrand met een minerale filter zoals zinkoxide en titaniumdioxide. Deze doet direct zijn werk nadat je deze hebt aangebracht. Speciaal voor de rosacea kies je voor een gel, die is niet vet en zal ook prettig aanvoelen op je gezicht.

Heb jij ervaring met rosacea? Wat heb jij ertegen gedaan? Of worstel je er nog steeds mee?

Uit eigen ervaring weet ik wat je het beste tegen rosacea kunt doen om deze minder heftig te laten zijn.

Stel je vraag hieronder in het commentaarveld en laat mij je helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*